Mi számít fegyvernek? Ki tarthat magánál fegyvert?

Ha már ismered a jogos védelmi helyzet fogalmát, akkor tudod, hogy a leginkább akkor van jogunk védeni magunkat, ha a felénk irányuló támadás fegyverrel történik. De mi számít fegyvernek? Kinél lehet fegyver? Mi a különbség a fegyvertartás- és viselés között?

Fogalommagyarázat: Mi számít fegyvernek? Ki tarthat magánál fegyvert?

 

Fegyver: Minden olyan eszköz, amely az emberi élet kioltására közvetlenül alkalmas.
Fegyvertartás: A fegyvertartás célja: önvédelem, munkavégzés, céllövészet, oktatás, sportlövészet, személy- és vagyonvédelem, vadászat lehet. Kizárólag engedéllyel tartható otthonunkban fegyver, de ez még nem jogosít fel a fegyver viselésére is.
Fegyverviselés: A fegyver nyílt vagy rejtett viselése, mely szintén engedélyhez kötött.

 

Esettanulmány: Fegyvernek számított a fagyasztott csirke

2014-ben történt meg, hogy egy 35 éves francia férfi erősen illuminált állapotban jelent meg a szintén nem szomjas barátnőjénél, ahol valószínűleg a megemelkedett véralkoholszintnek köszönhetően azonnal heves vitába kezdtek. A feldúlt férfi nem állt meg a fenyegetőzésnél és néhány pofonnál, hanem egy hirtelen ötlettől vezérelve a nő mélyhűtőjéből elővett egy kőkeményre fagyott egész csirkét, mellyel ütlegelni kezdte a nőt. Tekintettel arra, hogy a barátnő 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett a bántalmazás során, a francia rendőrség rövid úton fegyvernek minősítette a fagyasztott csirkehúst, s mivel a férfi nem először bántotta barátnőjét, ezért börtönbüntetésre is ítélték. Az eset tanulsága, hogy nemcsak a fegyverként vásárolt eszköz számíthat fegyvernek, hanem minden olyan tárgy, amely alkalmas az emberi élet kioltására.
Érdekességként a bűnügyi irodalom is foglalkozik az érdekes fegyverekkel:
Roald Dahl – Áldozati báránycom című novellájában, a feleség a fagyasztóból kivett, kőkeményre fagyott báránycombbal üti agyon férjét – aki mellesleg rendőrként dolgozik -, majd a báránycombot a sütőben megsüti vacsorára és a helyszínre érkező nyomozóknak (férfje kollégáinak) feltálalja a sült báránycombot, így azok jóízüen elfogyasztják a gyilkos fegyvert, vagyis a legföbb bizonyítékot… 🙂

 

 

(Kategória: Blog )