Vagyonvédelmi fórum társasházkezelők részére

A Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Házkezelői Fórumra várták május 31-én a társasházak közös képviselőit a Győri Városi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési szakemberei és a vagyonvédelmi vállalkozások, így köztük mi, a Marcus Security is.

Az eseményen résztvevő rendőrök elmondták, a társasházakban való rongálások és lopások statisztikái évről évre javulnak, de ahhoz, hogy ez a javuló tendencia megmaradhasson, továbbra is a lakóközösség az, aki a legtöbbet tehet.

A szakértők szerint a biztonság nem pénz kérdése, hiszen már egy néhány ezer forintos, minőségi zár a lépcsőházajtón és a bűnalkalmak elkerülésére való tudatos odafigyelés is megakadályozhatja a bűncselekményt.

Pongrácz Balázs, a Marcus Security tulajdonosa gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a fórumon:

„Társasházak esetében visszatérő probléma, hogy illetéktelenek jutnak be a lépcsőházba, akik ott rongálnak, hangoskodnak, szemetelnek, rosszabb esetben értékeket tulajdonítanak el. Az ilyen típusú rendbontásokat gyakran fiatalkorúak vagy hajléktalanok követik el, de tettük nem meríti ki a bűncselekmény fogalmát, így ha a többi lakó észleli is a rendbontást, nem fordulnak a rendőrséghez. Ezt felismerve hívtuk életre a Marcus Force járőrszolgálatot. A Marcus Force járőrei ilyen esetekben telefonon azonnal hívhatók, és néhány percen belül a helyszínre érkezve kezelik a fennálló rendbontást. Mindez társasházak számára már lakásonként 100 Ft-os havidíjért elérhető.”

A rendőrség „Biztonságos zár, biztonságos ház” bűnmegelőző projektjének keretein belül készült egy közös bűnmegelőzési tájékoztató kiadvány is, melyet ezen a fórumon mutattak be először a közönségnek, majd további cél, hogy ezt minden társasházi háztartásba eljuttassák, ezzel felhívva a lakóközösség figyelmét az összefogás szükségességére.

A „Biztonságos zár, biztonságos ház” bűnmegelőzési tájékoztató füzet itt megtekinthető.

(Kategória: Aktuális )