Mikor, hová és milyen módszerekkel törnek be a leggyakrabban?

A Marcus Security tulajdonosát, Pongrácz Balázs biztonsági szakembert kérdeztük munkájuk során szerzett tapasztalatairól.

Jellemzően mikor történik a legtöbb betörés?

Sokan úgy gondolják, hogy a betörők csak éjszaka járnak, pedig ez egyáltalán nem igaz. Az éj leple alatt is sok besurranásos bűncselekményt követnek el, de a betörésekre inkább jellemző a „délelőttös műszak”, hiszen ilyenkor sok otthon üres. Munkánk során gyakran tapasztaljuk, hogy a tolvajok egy alkalommal több házat is feltörnek egy környéken, így jutva gyorsan nagy zsákmányhoz. Ha beszélhetünk a betörésekben egyfajta szezonalitásról, akkor ez nyáron van, hiszen ilyenkor akár hetekre is felügyelet nélkül hagyjuk otthonunkat, míg nyaralni megy a család.Hol nagyobb a valószínűsége a lakásfeltöréseknek?
A betörő nem válogatós típus, szinte minden nem elég jól őrzött otthon célpontjává válhat. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az értékesebb zsákmány reményében inkább a kertvárosi házakat részesítik előnyben, ahol feltételezhetően jómódú emberek laknak, konkrétan Győr vonzáskörzetében Győrújbarát és Ménfőcsanak vezeti a betörési statisztikákat.
Milyen módszerekkel dolgoznak a tolvajok?
Még véletlenül se a filmekben látott kifinomult módszerekre gondoljunk. A betörések túlnyomó többsége úgynevezett dolog elleni erőszakkal veszi kezdetét, tehát feltörik a zárat, levágják a lakatot, vagy betörik az ablakot. A bejutás egy másik közkedvelt fajtája a besurranás, amikor a betörők nyitott ablakok, ajtók után kutatva járják a környéket, és ahol ilyet látnak, oda hangtalanul besurrannak, és visznek mindent, ami mozdítható és értékes. A besurranás primitív módszernek tűnhet, hiszen a háziak gondatlanságára alapoznak a betörők, de a statisztikák szerint minden 10. betörést így követnek el.
Miután bejutottak a házba mit visznek el?
Röviden összefoglalva: mindent, ami mozdítható és egy kicsit is értékes. Jellemző zsákmánynak számítanak a kerti gépek, kerékpárok, elektronikus eszközök, de még a vízóra is veszélyben van a nemesfém tartalma miatt. Besurranásoknál inkább olyan kisebb tárgyakat lopnak el, mint a laptop, pénztárca, telefon stb.

Mit tehetünk, hogy otthonunk ne váljon célponttá?

Nagyon sok aprósággal megnehezíthetjük a betörők dolgát pl.: ha nem hagyunk értékes dolgokat az udvarunkon, bezárjuk az ajtókat, ablakokat, riasztórendszert építtetünk ki stb. A felsoroltaknál azonban egy sokkal biztosabb megoldás a Marcus Security által kínált lakóövezet védelem, melynek megrendelésére minél többen fognak össze a környéken annál olcsóbb egy házra vetítve. A lakóövezet védelem lényege, hogy egy jó fizikumú, éber őr a nap 24 órájában vigyázza a környéket, aki azonnal kiszúrja az arra ólálkodó gyanús egyéneket, betörés esetén pedig akcióba lendül, és még a helyszínen elkapja a tettest. Jelenleg a lakóövezet védelem jelenti a legbiztosabb megoldást, ha nem szeretné otthona értékeit a szerencsére bízni.

(Kategória: Blog )