Engedély nélkül tartható önvédelmi eszközök

Miután megismertük, hogy mi számít fegyvernek, és hogy hogyan kaphat valaki fegyvertartási- és fegyverviselési engedélyt, vegyük sorra az engedély nélkül tartható önvédelmi eszközöket is. Ezek köre meglehetősen szűkre szabott, birtoklásukat pedig meglehetősen erősen szabályozzák a hazai jogszabályok.

Fogalommagyarázat: Milyen önvédelmi eszközöket tarthatunk magunknál?


Védelmi eszköz: Minden olyan eszköz, amely saját vagy a közvetlen környezetünkben élők védelmére szolgál. A védelmi eszközöket 3 csoportra oszthatjuk: mechanikai, vegyi és elektromos eszközök.


Mechanikai eszköz: Minden olyan eszköz, amely erő kifejtésével védelmet nyújt a használójának. pl.: bot, vipera, baseballütő stb.

Vegyi eszköz: Olyan eszközök, melyeket vegyi összetevőjük tesz alkalmassá a támadó ártalmatlanná tételére, lefegyverzésére akár több méteres távolságról is pl.: gázspray, pepper, fog, jet, black angel.

Elektromos eszköz: Ezen eszközök közvetlenül nem állnak rendelkezésre, kizárólag a rendőrség számára elérhetőek. Elektromos védelmi eszköz lehet az elemlámpába szerelt elektrosokk, amely csak közelről használható, vagy a hang és fénykibocsátó eszköz, amely éles visító hangot ad ki, amely az elkövetőt szándékának feladására készteti.

A különböző típusú eszközökkel külön-külön is fogunk foglalkozni, de addig se feledd, hogy az önvédelem legjobb módszere mindig az, ha kiszabadulsz a fenyegető helyzetből. Tehát ha az utcán veszélyben érezed magad, ne kezdj el hősködni, és verekedni, hanem fuss el, ha erre módod van. Ha a lakásodba törnek be, semmiképpen se szorítsd sarokba a betörőt, és ne akard mindenáron megverni, mert jóval felkészültebb lehet, mint te, ráadásul, ha éjjel éppen felébredsz, és még félig alszol, semmi esélyed nincs az éppen akcióban lévő betörővel szemben, akiben valószínűleg sokkal több adrenalin dolgozik, mint benned!  Ebben az esetben is az a legjobb, ha szabad utat biztosítasz neki, nem állsz közé és az ajtó közé, így valószínűleg nem támadni fog, hanem elmenekülni. Ezután már a rendőrség dolga, hogy elkapja. Soha ne felejtsd el, hogy az emberi élet mindennél értékesebb, és ezt tartsd szem előtt, ha ilyen helyzetbe kerülsz!

(Kategória: Blog )