Hogyan védjük meg házunkat, lakásunkat a betörőktől, míg nyaral a család?

A Marcus Security tulajdonosa, Pongrácz Balázs ad szakértői tippeket!

Ha van udvarunk, kezdjük ott!
A betörő dolga jelentősen megnehezíthető, ha nem hagyunk olyan tárgyakat az udvaron, amelyek segítik a behatolásban (pl.: kerti bútorok, létra stb.). Lényeges, hogy az indulás előtti nagy sietségben is megbizonyosodjunk arról, hogy minden ajtó és ablak zárva van, továbbá az sem árt, ha a villanyóra szekrény is be van csukva, így a betörő nem tudja áramtalanítani a riasztónkat.

Mit tehetünk a lakásban?
Érdemes beszereznünk néhány időzített kapcsolót, amelyekkel szabályozhatjuk, hogy melyik lámpa, mikor kapcsolódjon be magától a távollét alatt, azt a látszatot keltve, mintha otthon lennének a lakók. Emellett se hagyjunk otthon sok készpénzt vagy ékszereket, hacsak nincs otthon széf, ahol biztonságban lehetnek értékeink a rablók elől.
Kérjük a szomszédok segítségét!
Kérjünk meg egy megbízható személyt, hogy rendszeresen ürítse a postaládánkat, a szemétszállítási napokon pedig a mi kukánkat is helyezze ki a ház elé. Nagyobb nyugalommal fog telni a nyaralás, ha tudjuk, hogy valaki „szemmel tartja” az ingatlant. Fontos, hogy a megbízott személy ismerje a pontos címünket, ahol a vakációnkat töltjük, és egy telefonszámot, amelyen baj esetén feltétlenül el tud érni minket.

Védjük a nyílászárókat!
Egy lakás legkritikusabb pontja a bejárati ajtó. Az ajtókra rakhatunk pótzárakat, biztosítóláncot, de ezek csakis akkor érnek valamit, ha az ajtó tokszerkezete stabil. Az ablakoknak sem árt az extra védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetjük rácsozattal, betörésgátló fóliával, vagy redőnnyel.
Helyezzünk el mozgásérzékelőket!
Egy olyan lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol és fényárba borítja a lakás egy részét, elbizonytalaníthatja a betörőket, mivel ezt annak jeléül veszik, hogy az adott háznál figyelnek a biztonságra. Másrészt az éjszaka közepén hirtelen támadó fényár jelzés a környékbelieknek is, akik tudják, hogy távollétünkben senkinek sem lenne szabad az otthonunkban tartózkodnia.

Szerezzünk be riasztót!
Modern riasztórendszerek széles választékban beszerezhetők, de nem árt tudnunk, hogy a barkácsáruházakban kapható olcsóbb riasztók nem jelentenek igazi védelmet, hiszen gyorsan hatástalaníthatóak, ha földhöz vágják, vagy elválasztják őket az áramforrástól.

Szakértőként azt javasoljuk, hogy ha valóban vannak értékek az otthonában, akkor ne bízzon a szerencsében, hanem ruházzon be egy profi védelmi rendszerre. Nyáron pedig, amikor a környékről több család is egyszerre megy nyaralni, fontolják meg a lakóövezet védelem szolgáltatásunkat, mellyel egy 24 órás, jó fizikumú, felkészült biztonsági őrt kaphatnak, aki éberen figyeli az üres otthonokat.

(Kategória: Blog )